Shen Yun pokračuje v turné po troch kontinentoch: „To najlepšie z ľudstva“

(Minghui.org) Počas prvého aprílového týždňa uviedlo osem tanečných súborov Shen Yun 51 predstavení v 12 mestách v Kanade, Dánsku, Francúzsku, Švédsku, na Taiwane a v Spojených štátoch.

Image
Súbor Shen Yun North America Company v Dolby Theatre v Hollywoode v Kalifornii 5. apríla. Súbor uviedol v Hollywoode štyri predstavenia od 5. do 7. apríla, všetky pre plné sály. (The Epoch Times)
Image
Súbor Shen Yun North America Company vo vypredanom divadle Dolby Theatre v Hollywoode 7. apríla. (The Epoch Times)
Image
Súbor Shen Yun International Company v zaplnenom divadle v Four Seasons Centre for Performing Arts v kanadskom Toronte 7. apríla. Súbor uviedol v Toronte od 30. marca do 7. apríla desať predstavení. (The Epoch Times)
Image
Súbor Shen Yun New Era Company v zaplnenom kongresovom paláci (Palais des Congrès) v Paríži vo Francúzsku 7. apríla. (The Epoch Times)
Image
Súbor Shen Yun Global Company v zaplnenom divadle David H. Kocha Theater v Lincolnovom centre v New Yorku 7. apríla večer. (The Epoch Times)
Image
Súbor Shen Yun Touring Company uviedol 6. apríla dve predstavenia pre plné hľadisko v sále Marion Oliver McCaw Hall v Seattli v štáte Washington. Popoludňajšie predstavenie bolo vypredané. Súbor uviedol v Seattli sedem predstavení od 3. do 7. apríla. (The Epoch Times)

„Predstavenie je o vyššom poslaní“

Image
Robertson Dean (vpravo) a Ivar Johnson (vľavo) na predstavení Shen Yun v Hollywoode 5. apríla. (The Epoch Times)

Herec Rob Dean a jeho priateľ Ivar Johnson si 5. apríla pozreli Shen Yun v Hollywoode.

„Môj Bože. Podľa mňa [sú to] nadľudia,“ povedal pán Dean.

„Bol som na javisku mnoho, mnoho, mnohokrát a to sústredenie, ktoré musí byť potrebné, aby bolo všetko presne dokonalé a nevyzeralo to ako drina... pretože [tanečníci] vyzerajú, že sa skutočne dobre bavia,“ povedal.

S odkazom na tanec Shen Yun založený na príbehu, ktorý upozorňuje na pokračujúce prenasledovanie Čínskou komunistickou stranou a nelegálne odoberanie orgánov veriacim ľuďom,  Dean povedal: „To ma naozaj dostalo.“

„Páčilo sa mi to. Úžasne sa mi to páčilo. Nie je to to, čo som očakával, ale dôležité je, aby [ľudia] prestali byť prenasledovaní. Vidím, že za celým predstavením sa skrýva túžba,“ vysvetlil.

„Srdce v krabici na orgány, násilné odoberanie orgánov – som naozaj rád, že je to tu [prezentované] a všetci to vidia, pretože si myslím, že veľa ľudí tomu v skutočnosti neverí. Je ťažké uveriť, že existuje také zlo,“ povedal.

Pán Dean tiež dodal, že v predstavení Shen Yun videl „radosť zo života“, a to je niečo, čo je veľmi ťažké dosiahnuť.

„Vyžaduje si to veľa vážneho úsilia, takže to samo o sebe je pre mňa duchovné. Tí [účinkujúci] sú takí dokonalí, takí zladení. Predstavenie je o vyššom poslaní, je v ňom vyšší zmysel a pritiahne všetkých. Nevedel som to a teraz to viem.“

„Naozaj, naozaj si vážim duchovnosť, ktorá sa v masívnych vlnách šíri z javiska, pretože byť takto oddaný umeleckej forme, ktorá má korene v minulosti, je samo o sebe duchovným cvičením,“ povedal.

„Odporúčam to každému“

Image
Herec Tom Katsis na predstavení Shen Yun v Hollywoode 6. apríla popoludní. (The Epoch Times)

Herec Tom Katsis si 6. apríla popoludní pozrel predstavenie Shen Yun v Hollywoode.

„Predstavenie bolo úžasné. Kombinácia tanca a fyzickej stránky bola naozaj nádherná. Choreografia bola taktiež nádherná,“ povedal pán Katsis.

„Budem ho odporúčať každému. O svoj zážitok sa podelím aj na Facebooku,“ povedal.

„To najlepšie z ľudstva“

Image
Adam Croasdell na predstavení Shen Yun v Hollywoode 6. apríla. (NTD Television)

Herec Adam Croasdell si 6. apríla pozrel predstavenie Shen Yun v Hollywoode.

„Bolo to absolútne strhujúce. Nádhera, nádhera,“ povedal pán Croasdell.

„Je veľmi príjemné vidieť predstavenie, ktoré sa sústreďuje na to najvyššie a najlepšie z ľudstva. Myslím, že v dnešnej dobe je tendencia sústrediť sa na škaredosť a ultranásilie a na to najnižšie, čo ľudstvo ponúka. A toto je pravým opakom. Je to veľmi povznášajúce a kultúrne fascinujúce.“

„Je to mimoriadne osviežujúce... Je to veľmi zábavné a zároveň veľmi dojímavé tým najvyšším spôsobom.“

„Som rád, že je možné týmito prístupnými príbehmi z toho najvyššieho, čo ľudstvo ponúka, ukázať to najlepšie z ľudskej povahy a tiež spojenie božského a ľudského,“ povedal.

Pán Croasdell, ktorý má sám skúsenosti s javiskovým umením, vyjadril uznanie majstrovstvu umelcov Shen Yun.

„Musíte byť vo svojom predstavení o niečo väčší, aby ste oslovili ľudí vzadu, a oni to zvládli nádherne. Bolo tam veľa jemnosti a vynikajúca komunikácia medzi javiskom a publikom,“ povedal.

„Sú naozaj veľmi zruční, všetci... Živá hudba bola fenomenálna... Zvuk bol veľmi dojímavý a  nádherne choreograficky prepojený medzi orchestriskom a javiskom.“

„Všetci, ktorých som potom videl a počul, boli nadšení. Boli rozžiarení a mali po tom všetkom šťastnú a energickú náladu.“

„Dúfam, že v blízkej budúcnosti príde deň, keď sa do Číny vráti umenie a budú tam môcť vidieť takéto predstavenia,“ povedal.

„Veľmi vysoká úroveň“

Image
Joaquin Valdepeñas, klarinetista a dirigent, na vystúpení Shen Yun v Toronte 5. apríla. (NTD Television)

Joaquin Valdepeñas, klarinetista a dirigent, na predstavení Shen Yun v Toronte 5. apríla.

„Celé to bolo veľmi dobré. Naozaj nie je čo kritizovať. Bolo to veľmi veľmi dobré. Veľmi profesionálne a na veľmi vysokej úrovni,“ povedal pán Valdepeñas.

„Hudba je skvelo zahraná. Orchester je veľmi dobrý.“

„Tá súdržnosť a to, ako je všetko pohromade – je to bezchybné. Je to veľmi pôsobivé,“ povedal.

„Príchod nového sveta“

Image
Belgická princezná Anne De Ligne na predstavení Shen Yun vo francúzskom meste Reims 2. apríla (televízia NTD)

Belgická princezná Anne De Ligne a jej manžel si 2. apríla pozreli predstavenie Shen Yun vo francúzskom meste Reims.

„Veľmi sa mi to páči. Krásna choreografia, tanečníci a farby. Aj božskosť v predstavení – myslím si, že to je veľmi dôležité. Na samom začiatku boli zobrazené božské bytosti, ktoré prišli na zem s poslaním. Na konci sme videli príchod nového sveta plného svetla,“ povedala princezná.

„Naozaj sme cítili akýsi duchovný rozmer na vyššej úrovni. Shen Yun to prezentoval prostredníctvom predstavenia. Každý to musel pocítiť; dúfam, že je to tak. Mala som pocit, že všetko splýva do jedného: farby, osvetlenie, hudba, nesmierne krásne kulisy – vždy spojené s nebom a vyššou úrovňou. Ľudské a božské bolo prepojené. Naozaj nádherné,“ povedala.

„Hlboko chválim Shen Yun“

Image
Poslanec dánskeho parlamentu Søren Espersen na predstavení Shen Yun v dánskom Odense 5. apríla. (Snímka z televízie NTD)

Søren Espersen, poslanec dánskeho parlamentu, si 5. apríla pozrel predstavenie Shen Yun v dánskom Odense.

„[Shen Yun] je veľmi dobrý spôsob, ako otvoriť múdrosť ľudí. Myslím si, že existencia Shen Yun Performing Arts a svetová, špičková úroveň, ktorú ukázalo, sú kľúčové, pretože práve to hnevá ČKS. Z tohto dôvodu Shen Yun hlboko oceňujem,“ povedal pán Espersen.

„Povznáša to dušu“

Image
Poslankyňa Anna Roberts odovzdala 4. apríla v umeleckom centre Four Seasons Centre for the Performing Arts v Toronte ocenenie súboru Shen Yun Performing Arts. (NTD Television)

Poslankyňa Anna Roberts si 4. apríla pozrela Shen Yun v Toronte. Počas svojej návštevy zároveň odovzdala súboru vyznamenanie, ktorým ocenila umelcov za ich kultúrny prínos.

Podľa pani Roberts sa Shen Yun delí s celou Kanadou o príbeh „bojov a obetí čínskeho ľudu“.

„Zároveň nám ukazuje, že na konci dňa je nádej. Myslím, že každý, kto si predstavenie pozrie, odíde s týmto pocitom uspokojenia. Je to absolútne krásne,“ povedala.

„Priala by som si mať [ich] schopnosti, pretože sú absolútne veľkolepé. Celé predstavenie – akrobati, tanec, hudba – je to niečo, čo povznáša dušu. Myslím, že to je to, čo dnes potrebujeme. Potrebujeme vrátiť túto nádej do Kanady,“ povedala pani Roberts.

„Bolo to neuveriteľné“

Image
Poslanec Kevin Vuong na predstavení Shen Yun v Toronte 2. apríla (NTD Television)

Poslanec Kevin Vuong si 2. apríla pozrel predstavenie Shen Yun v Toronte.

„Bolo to neuveriteľné. Ako člen parlamentu som veľmi vďačný, že si Shen Yun vybral Toronto ako súčasť svojho svetového turné. Cítim sa šťastný, že som ho mohol vidieť na vlastné oči,“ povedal.

Pán Vuong bol obzvlášť dojatý dvoma tancami Shen Yun, ktoré prostredníctvom príbehov hovorili o pretrvávajúcom porušovaní ľudských práv v súčasnej Číne.

„Shen Yun je pre nás tu prítomných veľmi dôležitou pripomienkou niektorých univerzálnych ľudských práv, ktoré považujeme za samozrejmé,“ povedal.

„Naša schopnosť [mať] slobodu prejavu a slobodu praktizovať naše náboženstvo – pripomína nám, že táto sloboda nie je všade na svete, a že je dôležité nielen bojovať za jej ochranu tu doma v Kanade, ale aj pomáhať iným [dosiahnuť] rovnaké ľudské práva.“

Pán Vuong povedal, že keď vidí umelcov vyobrazovať predkomunistickú Čínu, prináša mu to „veľa nádeje“. V Shen Yun videl, „čo je možné nielen pre Čínu, ale aj pre celý svet“.

„Je viac vecí, ktoré nás spájajú, ako rozdeľujú. Myslím si, že je dôležité, aby sme si to denne pripomínali.“

„Láskavosť a súcit boli dôležité témy, ktoré zazneli v predstavení Shen Yun, ale aj dôležitosť viery. Moja viera [zohráva] dôležitú úlohu pri riadení môjho života a myslím si, že to nie je zlé – najmä dnes, keď je tu toľko výziev a problémov,“ povedal.

„Splnené sny“

Image
Poslankyňa provinčného parlamentu Andrea Hazell na predstavení Shen Yun v Toronte 4. apríla. (NTD Television)

Andrea Hazell, poslankyňa provinčného parlamentu provincie Ontário, si 4. apríla pozrela predstavenie Shen Yun v Toronte.

„Som ohromená. Zvyčajne sa mi to nestáva, ale dnes som bez slov. Je to všetko, čo ste o predstavení počuli, všetko, čo ste videli v reklame. Ale keď ste tu – panebože, je to niečo, čo by si mala prísť pozrieť celá Kanada, pretože je to fascinujúce,“ povedala pani Hazell.

„Tie čísla, ktoré som videla – je to ako splnené sny – láska, vášeň, mier a nádej na lepšiu budúcnosť. Ale najviac [sa mi] páči kultúra – krása a kostýmy jednoducho všetko oživujú od začiatku do konca. Takže ako by som mohla nebyť tu a nepodporiť [túto] víziu, nepodporiť udržateľnosť kultúry? Myslím, že to je dnes večer naozaj dôležité.“

„[Shen Yun] bude motivovať veľa mladých ľudí, aby chceli udržať túto kultúru nažive... Potrebujeme pre náš život kultúru.“

„Aké je to úžasné miesto – Kanada. Je tu sloboda. Vyjadrite svoje presvedčenie, či už ide o kultúru alebo náboženstvo, to chceme v Kanade privítať,“ povedala.

Ako tanečníčka sama na vlastnej koži pozná, aké nasadenie je potrebné na to, aby sa pripravilo predstavenie takéhoto kalibru. „Je to veľa práce. Moje srdce patrí každému z tanečníkov. Nie je to ľahké – je to deň a noc, sú to modriny na nohách a modriny na pätách. Páčia sa mi. Veľmi sa mi páčia,“ povedala.

„Gratulujem im v mnohých ohľadoch. Budúci rok tu budem a chcem prísť na ďalšie predstavenie. [Shen Yun] musí v Toronte urobiť viac predstavení,“ povedala pani Hazell.

Kansaskí predstavitelia vítajú Shen Yun

Image
Pred vystúpeniami Shen Yun v centre Century II Performing Arts & Convention Center vo Wichite v Kansase 6. a 7. apríla súbor privítali a ocenili nasledujúce osobnosti: (zľava doprava, zhora nadol) senátori USA Roger Marshall a Jerry Moran, poslanec USA Ron Estes a starostka Wichity Lily Wu. (The Epoch Times)

„Takáto by mala byť naša budúcnosť“

Image
Gu Yuan, inžinier elektrickej automatizácie, na predstavení Shen Yun v New Yorku 7. apríla. (The Epoch Times)

Gu Yuan, inžinier elektrickej automatizácie, si 7. apríla pozrel predstavenie Shen Yun v New Yorku.

„Keď sme videli Shen Yun, videli sme nádej Číny a našu budúcnosť,“ povedal pán Gu, prisťahovalec z Číny.

„Je to skutočne krásna, civilizovaná a obdivuhodná čínska kultúra a história, ktorú Shen Yun propaguje vo svete... Takáto by mala byť naša budúcnosť. Takáto krásna civilizácia a kultúra stoja za to, aby sme ich niesli ďalej a propagovali. Ďakujem Shen Yun!“ povedal.

 

Viac informácií o časoch predstavení, miestach a vstupenkách nájdete na www.shenyun.com.